Кухар — це цікава і прекрасна професія. Кухар може без усяких зусиль і питань організувати і підготувати вечір або урочисту подію. Він знає товарну характеристику продуктів, особливості обробки овочів, м’яса, риби. Вільно володіє технологією приготування страв, як простих, так і складних, банкетних і фірмових страв.
Кухар вміє і знає, як працювати на технологічному обладнанні. Без проблем складає меню, складає калькуляцію і технологічні картки. Знає правила і умови зберігання продуктів і страв.
Вміє готувати та оформляти страви. Завжди працює з наснагою і любов’ю, перетворює звичайні продукти на шедеври кулінарії.
Медичні обмеження для кухарів: недоліки зору, наявність шкірних і інфекційних захворювань, харчова алергія, захворювання серцево-судинні, ревматичні, шкірні, нервово-психічні, легеневі, виразкова хвороба, гастрит, коліт, захворювання нирок і сечовивідних шляхів, цукровий діабет.
Професія "кондитер" - складна і потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але багатьох знань та вмінь. Кондитер - це професія, яка передбачає як ручну, так і механізовану роботу за допомогою автоматичних приладів та устаткування: маслорізки, блендера, ножів, конвекційної шафи, тощо. Проводить дуже багато різноманітних операцій: фільтрацію, вимірювання, виготовлення тіста, оздоблюючи напівфабрикатів, випікання, тощо.
Фантазія і художній смак кондитера проявляється у його творчості. Професія кондитера - широка та змістовна, праця кропітка і важка, яка потребує багато зусиль, напруження, натхнення, творчого пошуку.
Працювати кондитером може не кожний. Ця професія вимагає від працівника певних індивідуально-психологічних якостей. Кондитер повинен мати хороший невербальний інтелект, високий рівень оперативної пам’яті, концентрації та стабільності уваги, вміння переключати та розподіляти увагу, мати розвинуте наочно-дійове та просторове мислення.
Також мати стійкий інтерес до художньої діяльності, здібності до професій типу «людина — художній образ»: добре ліпити, малювати; розвинену творчу уяву. У кондитера повинна бути розвинена м’язова та температурна чутливість, хороший нюх, слух, смак, правильне відчуття кольору, хороша зорова та моторна координація, високий ступінь координації рухів рук.